Τακτική

 Κυριακή, 18 Αυγούστου 2013

Αμυντική συνεργασία μέσων και επιθετικών στο 1-4-4-2

Η προπόνηση που ακολουθεί αναφέρεται στην αμυντική συνεργασία των μέσων και των επιθετικών στο σχηματισμό 1-4-4-2. Αφορά την καθοδήγηση της αμυντικής συνεργασίας των παικτών μας, στο επιθετικό μισό, έχοντας σαν στόχο την βελτίωση της αμυντικής τους συμπεριφοράς.
Οργάνωση-Μεθοδολογία:
Σαν χώρος προπόνησης-εφαρμογής ορίζεται το μισό γήπεδο, οι ποδοσφαιριστές είναι 12 (16) δηλαδή 6vs6 (8vs8) και στην αμυνόμενη ομάδα προστίθεται και ένας τερματοφύλακας είτε από την αρχή (προθέρμανση)  είτε στην εξέλιξη της προπόνησης. Ο συνολικός χρόνος της προπόνησης είναι 75΄-80' .
Θεωρητική ανάλυση του στόχου της προπόνησης στους ποδοσφαιριστές, με σύντομη αναφορά στις λύσεις που προτείνουμε και τις συνδυαστικές κινήσεις που ζητάμε, με επίδειξη στον πίνακα.
Προθέρμανση: Η μία ομάδα (μπλε) κυκλοφορεί τη μπάλα με 2 επαφές μετατοπιζόμενη αναλόγως στο χώρο. Οι παίκτες υποστηρίζουν τις πάσες τους, τοποθετούνται και προσφέρονται ανάλογα για να φτάσει η μπάλα στα μπακ, στους κεντρικούς μέσους και να γίνει αλλαγή πλευράς. Η άλλη ομάδα (κίτρινη) εκτελεί άμυνα με προσανατολισμό στη μπάλα με τη βοήθεια των κώνων που έχουμε τοποθετήσει για τις ενδεικτικές θέσεις των αντιπάλων. Σε αυτή τη φάση χρησιμοποιούμε όλο το γήπεδο-μισό για κάθε υποομάδα. Χρόνος μαζί με δρομικές και διατάσεις στην αρχή 20΄.
 Προθέρμανση
Περνάμε στο παιχνίδι προσανατολισμού, στο οποίο καθοδηγούμε την αντίπαλη ομάδα (μπλε) ώστε να δημιουργήσουμε το πρόβλημα, όσο πιο ρεαλιστικά μπορούμε. Είναι πολύ σημαντικό οι ποδοσφαιριστές μας, να προσπαθήσουν να εμφανίσουν τις καταστάσεις που θέλουμε να αντιμετωπίσουμε στη συνέχεια με τους επιθετικούς και τους μέσους μας. Αυτό θα παίξει καθοριστικό ρόλο για την επιτυχή έκβαση της προπόνησης. Χρόνος 10΄.

 Παιχνίδι προσανατολισμού

Στη συνέχεια περνάμε στη φάση μάθησης, στην οποία καθοδηγούμε την ομάδα μας  και επιδυκνείουμε τις λύσεις στα προβλήματα που μας βάζει ο αντίπαλος. Έχουμε επιλέξει στην σημερινή προπόνηση 4 πιθανά σενάρια:

Σενάριο 1

Η μπάλα στον κεντρικό αμυντικό: Ο ένας φορ πιέζει, ο άλλος καλύπτει διαγώνια και ο χαφ της πλευράς ανεβαίνει στον ακράιο μπακ. Αν υπάρχει κίνηση υποστήριξης από αμυντικό μέσο ακολουθείται.
 Σενάριο 2

Η μπάλα στον ακραίο μπακ. Ο αντίστοιχος χαφ πιέζει, ο φορ πλευράς κλείνει την πίσω πάσα, ο άλλος φορ γυρίζει προς το κέντρο . Αν ο αμυντικός μέσος προσφέρεται για πάσα ακολουθείται.
Σενάριο 3

Μπάλα στον αμυντικό μέσο: Ο δικός μας χαφ πιέζει, ο φορ πλευράς επιστρέφει για υπεραριθμία, οι άλλοι χαφ κλείνουν για δημιουργία αμυντικού τριγώνου.
Σενάριο 4

Αλλαγή πλευράς (είτε από κεντρικό αμυντικό είτε από μεγάλη μπαλιά): Ο ακραίος χαφ κλείνει γρήγορα. Ομαδική μετατόπιση προς την πλευρά της μπάλας για υποστήριξη και δημιουργία αμυντικού βάθους. Ο φορ πλευράς επιστρέφει όσο πιο γρήγορα μπορεί και ο άλλος φορ κλείνει προς το κέντρο.
Χρόνος για τη φάση αυτή  10΄.
Στη συνέχεια περνάμε στην ανατροφοδότηση (3΄-4΄) επισημαίνοντας στους ποδοσφαιριστές τα βασικά σημεία που θέλουν βελτίωση ή προσοχή και διορθώνουμε με ερωτήσεις και επίδειξη  τα σημαντικότερα λάθη.
Ακολουθεί το τελικό παιχνίδι με την μπλε ομάδα να κυκλοφορεί τη μπάλα προσπαθώντας να πετυχει τέρμα σε 2 μικρές εστίες στο κέντρο (ή 10 μ. μετά από το κέντρο αν παίζουμε 8vs8) και την κίτρινη να πιέζει για να κλέψει τη μπάλα και να σκοράρει στην κανονική εστία. Επιθετικός στόχος δηλαδή, σαν λογική συνέπεια μιας επιτυχημένης αμυντικής συνεργασίας στο αμυντικό μισό του αντιπάλου.  
Χρόνος: 2χ8΄ (2χ10΄). 
 Τελικό παιχνίδι

Κοουτσάρισμα: 
1.Πίεση στον παίκτη με τη μπάλα-σημαντική η γωνία πίεσης και η θέση του σώματος. 2. Αμυντικό βάθος-διαγώνια κάλυψη συμπαίκτη. 3.  Επικοινωνία. 4. Συνοχή γραμμών-αποστάσεις παικτών. Υπάρχουν 4 λέξεις κλειδιά: Πίεση-Κάλυψη-Μετατόπιση-Επικοινωνία.
Παραλλαγές: 1.Το παιχνίδι μπορεί να είναι από 6vs6 (μόνο οι καθαρά εμπελεκόμενοι-πιο απλή εφαρμογή που προτείνεται για αρχικό στάδιο) μέχρι 8vs8 (πλήρες αγωνιστικό παιχνίδι με συμμετοχή ακόμα 2 μέσων του αντιπάλου και των ακραίων μπακ της ομάδα μας  που προτείνεται σαν εξέλιξη ή για πιο έτοιμες αγωνιστικά ομάδες). 2. Σε σχέση με το σχηματισμό του αντιπάλου μπορούμε να έχουμε ολιγαριθμία στην ομάδα μας, δηλαδή αν ο αντίπαλος παίζει με 1-4-3-3 θα έχουμε αφαιρώντας τον φορ, μια σχέση 9vs8. 3. Επίσης, η προθέρμανση μπορεί να γίνει με τις 2 ομάδες στον χώρο παιχνιδιού και διαφορετικούς ρόλους (κυκλοφορία-παθητική άμυνα), ώστε από την αρχή να είμαστε ταυτόχρονα στο πρόβλημα και  τους στόχους. Αυτό είναι και πιο σωστό κατά την προσωπική μου άποψη.

Βασίλης Παπαδάκης

Κυριακή, 16 Ιουνίου 2013

Ενδεικτική προπόνηση για εναλλαγή φάσης (transition)

Ενδεικτική προπόνηση για την εναλλαγή της φάσης από επίθεση (κατοχή) της μπάλας σε αμυντική λειτουργία. Εξασκούνται ταυτόχρονα τόσο το επιθετικό όσο και το αμυντικό transition, σε μια προπόνηση που διαρκεί μαζί με τα διαλείμματα περίπου 80΄. Στο πρώτο μέρος της προπόνησης δίνουμε έμφαση στη σωστή απόσταση γραμμών και παικτών, τις μετατοπίσεις σε σχέση με τη θέση της μπάλας και τις καλύψεις ανάμεσά τους. Στο δεύτερο μέρος, πλησιάζοντας τη μορφή αγώνα δίνουμε έμφαση στην αντίδραση τη στιγμή που η μπάλα αλλάζει κάτοχο (ομάδα), τόσο σε γρήγορη επιθετική ανάπτυξη, όσο και σε σωστή αμυντική αντίδραση και επαναφορά. Στο τρίτο μέρος, σε αγωνιστικό παιχνίδι με χώρους στις πλάτες της άμυνας, σε μια πιο ρεαλιστική μορφή, επιζητούμε την εκμετάλευση επιθετικά αυτού του  χώρου και από τις 2 ομάδες, την αντίδρασή τους στην εναλλαγή της κατάστασης, ταυτόχρονα με το τελείωμα των φάσεων.
8΄ Ζέσταμα σε 2άδες με  δρομικές ασκήσεις και ενεργητικές διατάσεις.



Σχήμα 1
2χ8΄ Κυκλοφορία με παθητική άμυνα στο ½ (σχήμα 1): Στόχος η μπλε ομάδα κυκλοφορεί τη μπάλα και η κόκκινη εκτελεί παθητική άμυνα με στόχο την άμεση πίεση στον κάτοχο της μπάλας, τη σωστή τοποθέτηση και κάλυψη χώρου-συμπαίκτη. Αλλαγή ρόλων στις ομάδες σε 8’.



Σχήμα 2 
2χ8΄ Προστίθεται 1 τερματοφύλακας (σχήμα 2) στην απέναντι εστία, ο χώρος παραμένει ίδιος, την μπάλα ωστόσο την έχει η ομάδα που έχει πλάτη στο κέντρο και το παιχνίδι εξελίσσεται ενεργητικά, με στόχο την άμεση ή γρήγορη επίθεση  από τη στιγμή που η αμυνόμενη ομάδα κερδίσει τη μπάλα. Η ομάδα που είχε τη μπάλα, οφείλει στη άμεση πίεση, την επανατοποθέτηση και σύμπτυξη στο χώρο της και την σωστή αντίδραση όταν η μπάλα βγει στην πλάτη της, πίσω από την νοητή γραμμή των κώνων. Αλλαγή ρόλων στις ομάδες σε 8΄.
Σχήμα 3
2χ10΄ παιχνίδι σε ζώνη  50χ60 στο μέσο του γηπέδου (σχήμα 3),  με 2 τερματοφύλακες. Η κάθε ομάδα προσπαθεί να κυκλοφορήσει τη μπάλα και να βγάλει μεγάλη ή κάθετη πάσα στην πλάτη της άλλης, ενώ η ομάδα που κλέβει την μπάλα συνεχίζει να ψάχνει τη γρήγορη επίθεση στην πλάτη της άλλης. Το παιχνίδι συνεχίζεται μέχρι το τέλος της φάσης και στη συνέχεια επιστρέφουν στον οριοθετημένο χώρο και ξεκινούν από την αρχή.

Αποθεραπεία 8΄-10’ χαλαρό τρέξιμο-διατάσεις.
Κοουτσάρισμα: Δώστε συγκεκριμένους ρόλους σε παίκτες και ορίστε κινήσεις, τη στιγμή που η ομάδα τους κερδίσει τη μπάλα. Δώστε έμφαση στην ΄΄ασφάλεια΄΄ της πρώτης πάσας-επιλογής. Επιμείνετε στο πολύ σημαντικό σημείο της άμεσης πίεσης στον νέο κάτοχο, τη στιγμή της αλλαγής από επιθετική σε αμυντική λειτουργία.
Οργάνωση-παραλλαγές: 2 ομάδες των 10 παικτών και στην πορεία 2 τερματοφύλακες. Στο δεύτερο μέρος, μπορούμε να δημιουργήσουμε εμείς τη συνθήκη αντεπίθεσης, δίνοντας-προσφέροντας μια μπάλα σε παίκτη της αμυνόμενης ομάδας, που είναι σε πλεονεκτική θέση, για να δημιουργήσει τη φάση της εναλλαγής. Μπορούμε να παραλείψουμε το δεύτερο μέρος (να το αντικαταστήσουμε με το τρίτο μέρος) και να τελείωσουμε με ένα παιχνίδι σε όλο το γήπεδο, χωρίς οριοθετήσεις και περιορισμούς, αλλά με την ίδια σκέψη και φιλοσοφία στο παιχνίδι (χώροι, εκμετάλευση-αντίδραση).
Βασίλης Παπαδάκης

 

 Δευτέρα, 8 Απριλίου 2013


Αγωνιστικό παιχνίδι 8vs8 με έμφαση στο αμυντικό transition

Αγωνιστικό παιχνίδι 8vs8 με έμφαση στο αμυντικό transition
Το παιχνίδι που αναλύεται παρακάτω, έχει σαν στόχο την βελτίωση της αμυντικής συμπεριφοράς, δίνοντας έμφαση σε ένα πολύ σημαντικό στοιχείο του σύγχρονου ποδοσφαίρου: το αμυντικό transition. Ο χώρος διεξαγωγής είναι το μισό γήπεδο, στο οποίο οι 2 ομάδες αγωνίζονται 8 εναντίον 8, με συγκεκριμένους σχηματισμούς. Υπάρχουν 2 κανονικές εστίες και 4 μικρές πόρτες εντός του αγωνιστικού χώρου, οι οποίες θα μας βοηθήσουν να εκπαιδεύσουμε τους ποδοσφαιριστές μας στην γρήγορη επαναφορά από την επιθετική λειτουργία, στην άμεση αμυντική σκέψη και αντίδραση (εναλλαγή φάσης παιχνιδιού-transition). Η βασική αρχή είναι η άμεση αντίδραση της ομάδας που ολοκλήρωσε την επίθεση της, να κλείσει γρήγορα τη δυνατότητα του τερματοφύλακα να τροφοδοτήσει συμπαίκτη του πασάροντας συρτά τη μπάλα μέσα από τις 2 πόρτες για να αποτρέψει την αντεπίθεση. Αν το καταφέρει το παιχνίδι συνεχίζεται κανονικά, με οποιαδήποτε επιλογή από τον τερματοφύλακα. Αν όμως, ο τερματοφύλακας βρει ανοικτή πόρτα και πασάρει σε συμπαίκτη η ομάδα του κερδίζει 1 πόντο. Η υπόλοιπη οργάνωση του παιχνιδιού, σε ότι αφορά την αμυντική λειτουργία ακολουθεί την κατεύθυνση που ο προπονητής έχει δώσει, βασιζόμενη και στο σχηματισμό. Π.χ. Αν υποθέσουμε πως η ομάδα μας ακολουθεί το 1-4-2-3-1 η μπλε ομάδα αγωνίζεται με τους 4 αμυντικούς, τους 2 αμυντικούς μέσους και τους 2 ακραίους μεσοεπιθετικούς (λείπουν ο φορ και ο κεντρικός μεσοεπιθετικός). Η κόκκινη με τους 2 ακραίους αμυντικούς, τα 2 αμυντικά χαφ, τους 3 μεσοεπιθετικούς και τον φορ (λείπουν οι 2 κεντρικοί αμυντικοί).  
Αρχική τοποθέτηση των ομάδων στο γήπεδο. Το παιχνίδι διεξάγεται κανονικά με τις 2 ομάδες να έχουν συγκεκριμένες κατευθύνσεις και στόχους.
Η κόκκινη ομάδα ολοκληρώνει χωρίς επιτυχία μια επιθετική ενέργεια με σέντρα, την οποία αποκρούει ο τερματοφύλακας. Πρέπει άμεσα να αντιδράσει, για να προλάβει την αντεπίθεση.
Η μπλε ομάδα ανοίγεται γρήγορα για αντεπίθεση και  ο τερματοφύλακας βρίσκει ανοικτή πόρτα, για να πασάρει σε ένα συμπαίκτη του που κινείται γρήγορα στο χώρο, καθότι η κόκκινη ομάδα δεν πρόλαβε να κλείσει τις πόρτες. Η μπλε ομάδα σκοράρει 1 πόντο.
Σε μια διαφορετική περίπτωση, ο ποδοσφαιριστής της μπλε ομάδας, αντιδρώντας γρήγορα και σωστά, προλαβαίνει να κλείσει την πόρτα και κλέβει τη μπάλα που ο τερματοφύλακας προσπαθεί να δώσει στον συμπαίκτη του. Το παιχνίδι συνεχίζεται κανονικά.
Η κόκκινη ομάδα με μια επιτυχημένη άμεση αντίδραση, πρόλαβε να κλείσει τις πόρτες, οπότε το παιχνίδι διεξάγεται, με μια άλλη επιλογή του τερματοφύλακα.
Παραλλαγές: Α. Τοποθέτηση των παικτών με διαφορετικό σχηματισμό, κατά την κρίση του προπονητή Β. Παιχνίδι 6vs6 (μπλε 1-4-2 χρησιμοποιώντας 4 αμυντικούς και 2 αμυντικούς μέσους για την 1 ομάδα και κόκκινη 1-2-3-1 χρησιμοποιώντας 2 αμυντικούς μέσους, 3 μεσοεπιθετικούς και 1 φορ για την άλλη) Γ. 1 εστία και 4 πόρτες για την ομάδα που εκτελεί αμυντική λειτουργία (2 έξω από την περιοχή τέρματος και 2 ακόμα μικρές πόρτες στις άκρες της κεντρικής γραμμής -transition σε 1ο  χρόνο έξω από την περιοχή και σε 2ο χρόνο στο κέντρο για την επιτιθέμενη ομάδα).
Βασίλης Παπαδάκης

Παρασκευή, 1 Φεβρουαρίου 2013


Αγωνιστικό παιχνίδι 4+2 εναντίον 4+2 (εκμετάλευση και συνεργασία μέσων και επιθετικών στο 1-4-4-2)

Η ανάρτηση αφορά ένα αγωνιστικό παιχνίδι τακτικής, εστιάζοντας στην συνεργασία των μέσων και των επιθετικών, στο 1-4-4-2. Τα τακτικά στοιχεία που προσπαθούμε να δώσουμε έμφαση και να βελτιώσουμε, είναι η κάθετη ή διαγώνια πάσα από τους μέσους προς τους 2 επιθετικούς και η πίσω πάσα από τους επιθετικούς προς τους μέσους. Για το λόγο αυτό έχουμε δημιουργήσει με κώνους 3 πόρτες 2 μ. όπως φαίνεται στο σχήμα 1, μέσα από τις οποίες όταν η μπάλα περάσει από τον μέσο προς τον επιθετικό (κάθετη ή διαγώνια πάσα), ή από τον επιθετικό προς τον μέσο (πίσω πάσα) έχουμε 1 βαθμό για την επιτιθέμενη ομάδα. Φυσικά, στην εξέλιξη του παιχνιδιού έχουμε μια ολοκληρωμένη επιθετική και αμυντική λειτουργία και για τις 2 ομάδες. Η ομάδα που επιτίθεται, προσπαθεί να συνδυαστεί και να πετύχει κανονικό τέρμα στην εστία και η αμυνόμενη ομάδα, να αποκόψει τις πάσες προς τα φορ, να αποτρέψει τα σουτ στην εστία και βέβαια να ''κλέψει'' τη μπάλα και να πετύχει τέρμα σε μία από τις 3 μικρές εστίες στο κέντρο του γηπέδου.
 Σχήμα 1
Στο σχήμα 2 βλέπουμε μια επιτυχημένη συνεργασία από τον αριστερό μέσο με τον ένα επιθετικό (διαγώνια πάσα) μέσα από ''πόρτα''. Η επιτιθέμενη ομάδα παίρνει 1 βαθμό.
 Σχήμα 2
Στο σχήμα 3 ο επιθετικός καταφέρνει να δώσει μια πίσω πάσα, μέσα από ''πόρτα'', σε ένα από τους 2 κεντρικούς μέσους. Η ομάδα που επιτίθεται παίρνει 1 βαθμό.
 Σχήμα 3
Στο σχήμα 4 η επιτιθέμενη ομάδα ολοκληρώνει μαι επίθεση με σέντρα στην περιοχή. Αν σκοράρει παίρνει ένα βαθμό.

 Σχήμα 4
Στο σχήμα 5 η αμυνόμενη ομάδα, πραγματοποιεί μια επιτυχημένη άμυνα, ''κλέβει'' την μπάλα και πετυχαίνει τέρμα σε μία από τις 3 μικρές εστίες.
Σχήμα 5
Κοουτσάρισμα: Δώστε έμφαση στην σωστή και συνδυασμένη κίνηση των 2 επιθετικών για να βρεθούν σε θέση να δεχτούν μια πάσα από τους μέσους (ξεμαρκάρισμα-ανάποδη κίνηση-αλλαγή θέσεων). Τονίστε στους 4 μέσους να έχουν υπομονή μέχρι να βρεθεί η κατάλληλη στιγμή για κάθετη ή διαγώνια πάσα. Τονίστε τους τη σημασία να υποστηρίξουν την ''πίσω'' πάσα, έχοντας κατάλληλη τοποθέτηση (κίνηση-ξεμαρκάρισμα). Τονίστε στους αμυνόμενους την σωστή τοποθέτηση για να κλείσουν τις κάθετες και τις διαγώνιες πάσες στους επιθετικούς. Τη σημασία που πρέπει να δώσουν οι 2 κεντρικοί αμυντικοί μέσοι για να αποκόψουν την ''πίσω΄΄ πάσα.
Παραλλαγές: 1. Το γκολ (βαθμός) μέσα από τα κωνάκια μετράει μόνο αν συνδυαστεί μια κάθετη ή διαγώνια, με μια πίσω πάσα. 2. Το γκολ στην κανονική εστία μετράει διπλό. 3. Αν οι αμυνόμενοι περάσουν πάσα, μέσα από τα κωνάκια παίρνουν βαθμό (έμφαση στην γρήγορη αμυντική αντίδραση των επιτιθέμενων-transition). 4. Παιχνίδι 8 εναντίον 8, προσθέτοντας 2 ακραίους μέσους στην αμυνόμενη ομάδα και 2 ακραία μπακ στην επιτιθέμενη και μεγαλώνοντας το γήπεδο μέχρι 10 μ. μετά τη σέντρα..
Σημ.:Ο χώρος του παιχνιδιού είναι το μισό γήπεδο και ο χρόνος 2 έως 4 αγωνιστικά παιχνίδια των 6΄ (εξαρτάται από τον κύριο στόχο της προπόνησης). Αν το παιχνίδι είναι 8 ενατίον 8 μπορούμε να πάμε σε 8΄-10΄ ανά παιχνίδι.
Βασίλης Παπαδάκης

Δευτέρα, 23 Ιουλίου 2012


Αγωνιστικό παιχνίδι τακτικήs 4vs4+4

Η άσκηση που περιγράφεται παρακάτω χρησιμεύει τόσο στην βελτίωση της επιθετικής λειτουργίας και των συνεργασιών στο επιθετικό τρίτο του γηπέδου, όσο και της αμυντικής λειτουργίας και της άμεσης προώθησης του παιχνιδιού, μετά από κλέψιμο στο αμυντικό τρίτο. Είναι μια πολύ λειτουργική άσκηση για το κομμάτι της τακτικής, αλλά και της ειδικής ποδοσφαιρικής αντοχής. Ο χώρος της άσκησης είναι 50 μ. από το πλάτος του γηπέδου και 35 μ. από την εστία (περίπου όσο 2 περιοχές), όπως φαίνεται στο σχήμα 1.
 Σχήμα 1
Χρησιμοποιούμε 3 ομάδες των 4 παικτών (Α, Β, Γ,) και έναν τερματοφύλακα. Ο χρόνος της άσκησης είναι 3΄ έως 4΄, όπου οι 2 ομάδες τίθονται αντιμέτωπες (π.χ. ΑvsΒ)  με εναλλαγή ρόλων κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, ενώ η 3η (π.χ. Γ) ομάδα εκτελεί χρέη υποστήριξης. Κάθε 4λεπτο εναλλάσονται σε ρόλους οι ομάδες, έτσι π.χ. στο 2ο θα έχουμε ΒvsΓ με υποστήριξη την ομάδα Α και στο 3ο ΓvsΑ με υποστήριξη την ομάδα Β. Ανάλογα την αγωνιστική περίοδο μπορούμε να έχουμε 1 ή 2 σετ, δηλαδή συνολικά 14΄ έως 33΄ (διαλείματα 1΄ ανά επανάληψη και 5΄ ανά σετ). Η επιτιθέμενη ομάδα προσπαθεί με συνδυαστικό παιχνίδι και κινήσεις να πετύχει τέρμα (σχήμα 2).

Σχήμα 2
Αν δε βρει διαδρόμους, πρέπει να διατηρήσει την κατοχή της μπάλας και με την υποστήριξη της 3ης ομάδας (πίσω πάσα), αλλά η μπάλα πρέπει να περάσει μέσα από ''πόρτα'', οπότε συνεχίζει να επιτίθεται (σχήμα 3). 
 Σχήμα 3
Αν η πάσα δεν περάσει μέσα από ''πόρτα΄΄, χάνει την κατοχή της μπάλας και αλλάζει ρόλο, αναλαμβάνοντας την αμυντική λειτουργία. Επίσης, αν η αμυνόμενη ομάδα, κλέψει την μπάλα και περάσει μια πάσα, μέσα από της πόρτες (έναρξη αντεπίθεσης), τότε αλλάζουν άμεσα οι ρόλοι των ομάδων (σχήμα 4).
 Σχήμα 4
Όπως φαίνεται στο σχήμα 4, η κόκκινη ομάδα έκλεψε την μπάλα, πέρασε μια πάσα μέσα από ''πόρτα'' στην ομάδα υποστήριξης, οπότε πλέον γίνεται επιτιθέμενη και η κίτρινη ομάδα πάιρνει γρήγορα θέση άμυνας για να συνεχιστεί το αγωνιστικό παιχνίδι μέχρι την ολοκλήρωση των 4΄. Είναι πιθανό στο 4λεπτο, να γίνουν αρκετές αλλαγές ρόλων. Με το τέλος του χρόνου, η μπλέ ομάδα πάιρνει θέση εντός του γηπέδου, αλλάζοντας ρόλο π.χ. με την κίτρινη ομάδα, με διάλλειμα 1΄. Στο 3ο 4λεπτο, η κόκκινη ομάδα θα έχει ρόλο υποστήριξης, για να ολοκληρωθεί το σετ. Αν θέλουμε να επαναλάβουμε τη διαδικασία (2ο σετ), τότε μπορούμε να κάνουμε ένα ενεργητικό διάλλειμα 5΄.
Κοουτσάρισμα: Το παιχνίδι πάντα ξεκινάει με πάσα από την ομάδα υποστήριξης. Δώστε κατευθύνσεις σε σχέση με τις κινήσεις τακτικής που επιδιώκετε στα παιχνίδια στην επιτιθέμενη ομάδα, σε ότι αφορά τις συνεργασίες, την δημιουργία χώρου, την υποστήριξη , το 1-2 κ.α. Στην αμυνόμενη επιμείνετε στην πίεση στον παίκτη με τη μπάλα, τη μείωση των αποστάσεων, την κάλυψη του συμπάικτη  και την γρήγορη επιλογή της ''πάσας αντεπίθεσης'' όταν κλέψει τη μπάλα. Δώστε σημασία στην σωστή τοποθέτηση του τερματοφύλακα, στο ''διάβασμα'' του παιχνιδιού και τις κατευθύνσεις που πρέπει να δώσει στους αμυντικούς. Οι παίκτες της ουδέτερης ομάδας, να είναι σε εγρήγορση για σωστή υποδοχή και αλλαγή πλευράς παιχνιδιού.
Παραλλαγές: 1. Δεν υπάρχει αλλαγή ρόλων στο 4λεπτο, δηλαδή η κάθε ομάδα έχει η αμυντικό ή επιθετικό ρόλο. 2. Μείωση ή αύξηση του αριθμού των παικτών και του χώρου παιχνιδιού από 3vs3+3 έως 6vs6+6, με ανάλογη οργάνωση. 3.Διαφορετική τοποθέτηση των παικτών σε σχέση με τον σχηματισμό της ομάδας μας.
Βασίλης Παπαδάκης

Σημ.:Το άρθρο έχει συμπεριληφθεί στο βιβλίο ''44 Small-Sided Games'' του World Class Coaching.

Κυριακή, 31 Ιουλίου 2011


Ενδεικτικό Ασκησιολόγιο Επιθετικής Τακτικής Σχηματισμού 1-4-2-3-1


Ενδεικτικό ασκησιολόγιο επιθετικής τακτικής 1-4-2-3-1
Ο σχηματισμός 1-4-2-3-1 (σχ.1)είναι  από τους πιο ενδιαφέροντες και συχνά χρησιμοποιούμενους στην εποχή μας. Κύριο χαρακτηριστικό του η ύπαρξη ουσιαστικά 4 γραμμών, που δίνει πιο ξεκάθαρους ρόλους στους ποδοσφαιριστές της ομάδας. Προσφέρει τη δυνατότητα για πολλές βοήθειες ανάμεσα στις γραμμές και σιγουριά για ένα καλό αμυντικό παιχνίδι, καθώς όταν η άμυνά μας είναι οργανωμένη έχουμε ένα σχηματισμό 1-4-5-1 (σχ.2) ιδιαίτερα συμπαγή, ενώ και η ύπαρξη 2αμυντικών μέσων, μας εξασφαλίζει προστασία όταν η μπάλα χαθεί και η άμυνά μας είναι ΄΄ανοικτή΄΄.  Ωστόσο και επιθετικά δίνει πολλές λύσεις, τόσο απέναντι σε μια οργανωμένη άμυνα αλλά κυρίως σε παιχνίδι αντεπιθέσεων. Με το επιθετικό κομμάτι του σχηματισμού θα ασχοληθούμε σε αυτό το άρθρο, δίνοντας κάποιες γενικές εικόνες και ενδεικτικό ασκησιολόγιο για την επίτευξη και βελτίωση των τακτικών στόχων και απαιτήσεων. Στη ροή του παιχνιδιού εύκολα μετατρέπεται σε1-4-1-4-1 (σχ.3) ή 1-4-3-3 (σχ.4) και 1-4-4-2 (σχ.5) ανάλογα με τα καθήκοντα,τις μετατοπίσεις των παικτών και τις τακτικές κινήσεις που επιδιώκουμε.


 

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ https://acrobat.com/app.html#d=N8egygseF6lXUsFe4dK0cw

Σημ.: Το άρθρο έχει δημοσιευτεί στην εφημερίδα ''Προπονητικά Νέα''
Συντάκτης: Βασίλης Παπαδάκης

Παρασκευή, 20 Απριλίου 2012 

Άσκηση Βελτίωσης Ατομικής Αμυντικής Συμπεριφοράς

Παρακάτω θα δείτε μια άσκηση, που αφορά στην βελτίωση της αμυντικής συμπεριφοράς των ποδοσφαιριστών σε ατομικό επίπεδο. Είναι πολύ εύκολη οργανωτικά, απλή και κατανοητή, με ουσιαστική επίδραση κατά τη γνώμη μου, στην βελτίωση των ποδοσφαιριστών.

1. Βελτίωση αμυντικής συμπεριφοράς 1:1 με διαγώνια τοποθέτηση στους χώρους παιχνιδιού
Σχήμα 1
Στους χώρους που φαίνονται στο παραπάνω σχήμα, οργανώνουμε 4 μικρά γήπεδα στα οποία οι ποδοσφαιριστές μας αγωνίζονται  σε σχέση 1:1. Οι ακραίοι μας αμυντικοί τοποθετούνται στα εξωτερικά γηπεδάκια, ενώ οι κεντρικοί αμυντικοί στα 2 εσωτερικά. Το μεγάλο πλεονέκτημα της άσκησης και της οργανωτικής αυτής μορφής, είναι πως οι ποδοσφαιριστές, δραστηριοποιούνται στους ίδιους χώρους, που έχουν και στο κανονικό παιχνίδι.  Όπως φαίνεται, οι μικρές εστίες τοποθετούνται διαγώνια εσωτερικά σε κάθε γηπεδάκι, για να δώσουν έμφαση στην τοποθέτηση του αμυνόμενου σε σχέση με την κάλυψη της κεντρικής εστίας στο κανονικό παιχνίδι. Με αυτό τον τρόπο, ο αμυνόμενος αναγκάζεται συνειδητά να πάρει θέση καλύπτοντας την κεντρική εστία, σπρώχνοντας έτσι τον επιτιθέμενο προς τις εξωτερικές γραμμές του γηπέδου. Η κάλυψη της εστίας και η τοποθέτηση του αμυνόμενου σε σχέση με αυτή, είναι μια από τις βασικές αρχές του αμυντικού παιχνιδιού. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε 16 ποδοσφαιριστές (8 αμυνόμενοι και 8 επιτιθέμενοι) σε αμυντικά και επιθετικά ζευγάρια που εναλλάσσονται, οπότε έτσι δημιουργείται και το διάλειμμα ανάληψης. Η άσκηση μπορεί να εξελιχτεί είτε με αριθμό επαναλήψεων (6-8), είτε με χρόνο 4-6Χ1΄, ανάλογα το περιεχόμενο της προπονητικής μονάδας. Με την οργάνωση που φαίνεται στο σχήμα, μπορούμε ουσιαστικά να χρησιμοποιήσουμε όλους τους ποδοσφαιριστές που έχουμε στη διάθεσή μας και αυτό είναι σίγουρα πολύ σημαντικό, για τη ροή της προπόνησης (π.χ. 2 δεξιούς αμυντικούς, 2 αριστερούς αμυντικούς και 4 κεντρικούς αμυντικούς οι οποίοι στην εικόνα φοράνε μπλε). Οι υπόλοιποι ποδοσφαιριστές (επιτιθέμενοι που στην εικόνα φοράνε κόκκινα) τοποθετούνται αναλογικά στους χώρους τους και έχουν όλοι από 1 μπάλα. Στα εξωτερικά γηπεδάκια οι ακραίοι χαφ και επιθετικοί και στα εσωτερικά οι κεντρικοί επιθετικοί και χαφ. Αυτό μας δίνει ακόμα ένα πλεονέκτημα, αφού υπάρχει και επιθετικά εξειδίκευση κινήσεων και προσπάθειας, από αυτούς τους ποδοσφαιριστές.
Κοουτσάρισμα: Η άσκηση ξεκινάει με την είσοδο του επιτιθέμενου στο γηπεδάκι από θέση διαγώνια της μικρής εστίας και την ταυτόχρονη κίνηση του αμυνόμενου, από τη μικρή εστία προς τον επιτιθέμενο. Πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση, από τον προπονητή στην γρήγορη έξοδο του αμυνόμενου προς τον επιτιθέμενο (μαρκάρισμα όσο πιο μακριά από την εστία), στην ιδανική απόσταση που θα ασκηθεί η πίεση και θα γίνει ο έλεγχος του αντιπάλου (να μην πλησιάσει πολύ κοντά με ταχύτητα, για να μην δεχτεί μια εύκολη προσποίηση), στην σωστή θέση του σώματος του αμυνόμενου σε σχέση με την εστία (για να τον οδηγήσει προς τις εξωτερικές γραμμές), στην συγκέντρωση και την αποφασιστικότητα που πρέπει να έχει (για τη λήψη της απόφασης και την επέμβαση που θα αποσπάσει τη μπάλα). Σημαντικό σημείο που πρέπει επίσης να δοθεί έμφαση, είναι πως αν ο επιτιθέμενος γυρίσει πλάτη προς την εστία, τότε το μαρκάρισμα θα πρέπει να γίνει πιο πιεστικό (για να τον οδηγήσει σε κίνηση προς το κέντρο του γηπέδου).
Σημ.: Για την ομαλή ροή της άσκησης, ειδικά αν έχουμε χρόνο και όχι επαναλήψεις, απαιτούνται περισσότερες μπάλες, για να συνεχιστεί η μονομαχία, τις οποίες θα μπορεί να πάρει ο επιτιθέμενος.
Όσο απλή οργανωτικά είναι αυτή η άσκηση, τόσο ουσιαστική και αποδοτική είναι κατά τη γνώμη μου, για την βελτίωση της ατομικής αμυντικής συμπεριφοράς. Θεωρώ πολύ σημαντικό, να εξελίσσεται μια άσκηση στους χώρους του παιχνιδιού, γιατί δίνει στον παίκτη τη δυνατότητα της εξοικείωσης, δίνοντάς του ταυτόχρονα αυτοπεποίθηση. Επίσης, δίνει την δυνατότητα για ταυτόχρονη ''εργασία'' και έλεγχο, όλων των ποδοσφαιριστών από τον προπονητή.
Βασίλης Παπαδάκης

Δευτέρα, 31 Ιανουαρίου 2011


Εκμετάλλευση του κεντρικού μεσοεπιθετικού (κρυφός επιθετικός)

Σχηματισμός 1-4-4-2 εναντίον 1-4-2-3-1

Η προπόνηση της τακτικής είναι ίσως το πιο δύσκολο μέρος στην προπονητική διαδικασία, για έναν προπονητή. Παρακάτω θα δούμε, χρησιμοποιώντας ένα παράδειγμα, την μεθοδολογική σειρά που κατά βάση πρέπει να ακολουθούμε, για να προσεγγίσουμε ένα θέμα τακτικής για την ομάδα μας.
Ενημέρωση των ποδοσφαιριστών για τον στόχο της προπόνησης. Μας ενδιαφέρει να επικεντρωθούμε στην αξιοποίηση του ΄΄κρυφού παίκτη’’  (Νο 10 στο σκίτσο) και την συνεργασία του με τους άλλους επιθετικούς  και τα χαφ μας. Παρουσίαση στον πίνακα των συνηθέστερων καταστάσεων που θα συναντήσουν και τον τρόπο αντίδρασης μας (φυσικά υπάρχουν πολλές ακόμα περιπτώσεις, αλλά σε μια προπόνηση τακτικής δεν μπορούμε να τα λύσουμε όλα) . Όπως καθαρά φαίνεται, στις σκιασμένες περιοχές  ( η ομάδα μας που αγωνίζεται με σχηματισμό 1-4-2-3-1 είναι με τα μπλε τρίγωνα), τα σημεία που πρέπει να επικεντρωθούμε, είναι στον κεντρικό άξονα και συγκεκριμένα στη σχέση 3:2  που δημιουργείτε στο κέντρο υπέρ της ομάδας μας και εφόσον αυτό λειτουργήσει σωστά ο Νο 10 να βγει ξεμαρκάριστος πίσω από τα χαφ του αντιπάλου και σε συνεργασία είτε με τον φορ (Νο9) είτε με τους 2 ακραίους μας (Νο 11 και  7). Ο συνολικός χρόνος της προπόνησης μας  είναι 75΄-80΄.
Δείτε ολόκληρο το άρθρο στον παρακάτω σύνδεσμο: https://acrobat.com/app.html#d=gm7ZJKy99mLJJ0ccRTHyag

Σημ.: Το παραπάνω άρθρο έχει δημοσιευτεί στην εφημερίδα ''Προπονητικά Νέα΄΄

Παρασκευή, 19 Νοεμβρίου 2010


Άσκηση τακτικής στο 1-4-2-3-1

Παρακάτω θα δείτε μια άσκηση η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί από το 2ο μέρος της προθέρμανσης (ειδική προθέρμανση) και να συνεχιστεί στο πρώτο κομμάτι του κυρίου μέρους της προπόνησης, ειδικά αν αυτή έχει τακτικό περιεχόμενο. Αφορά ουσιαστικά την εκμετάλευση του ακραίου μεσοεπιθετικού στο 4-2-3-1, σε μια συνεργασία με τον κεντρικό μεσοεπιθετικό και τον φορ. 
Οργάνωση: Ο χώρος είναι 30 μ.Χ20 μ. και ορίζεται με ένα τρίγωνο κώνων, στο οποίο παίρνουν θέση ποδοσφαιριστές που συμμετέχουν στο επιθετικό και δημιουργικό κομμάτι του παιχνιδιού της ομάδα μας. Στην άσκηση μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε 3άδες ποδοσφαιριστών, με ιδανικό αριθμό κατά τη γνώμη  μου 9 ποδοσφαιριστές στο σύνολο (3 3άδες), οι οποίοι εναλλάσονται στην εκτέλεση κυκλικά, έτσι ώστε να περάσουν όλοι από την θέση του κεντρικού μεσοεπιθετικού, του ακραίου και του φορ. Βέβαια, είναι στην εκτίμηση του προπονητή, αν θέλει να χρησιμοποιήσει τον κάθε ποδοσφαιριστή στη θέση του μόνο, ωστόσο πιστεύω πως καλό είναι σε τέτοιες συνδιαστικές ασκήσεις οι εμπλεκόμενοι να εναλλάσουν ρόλους, καθώς έτσι κατανοούν καλύτερα τις απαιτήσεις, τα ζητούμενα και το τι ακριβώς ζητάει από αυτούς ο συμπαίκτης τους. Ο χρόνος της άσκησης σε αυτή τη μορφή είναι 10΄, ενώ ιδεατό είναι να γίνει και από την αντίθετη πλευρά, δηλαδή την αριστερή της επίθεσης μας, μοιράζοντας το χρόνο.
Σχήμα 1

Στο σχήμα 1 βλέπουμε την αρχική μορφή που μπορεί να έχει η άσκηση και το χώρο που πρέπει να στηθεί δεξιά ή αριστερά από τον κεντρικό άξονα, ώστε να λειτουργούν οι ποδοσφαιριστές στο χώρο ακριβώς που θα προσπαθήσουν να εφαρμόσουν τη συγκεκριμένη τακτική κίνηση στο παιχνίδι. Η άσκηση ξεκινά από τον κεντρικό μεσοεπιθετικό Νο 2, ο οποίος τροφοδοτεί τον ακραίο μεσοεπιθετικό Νο 3 και αυτός με τη σειρά του τον φορ Νο 4. Ο φορ ''σπάει'' τη μπάλα, λειτουργώντας ως παίκτης-τοίχος, στον Νο 2, ο οποίος βγάζει μια κάθετη πάσα, ανάμεσα από 2 πιατάκια, στον Νο 3 που έχει κινηθεί διαγώνια  στο χώρο, με κατεύθυνση την εστία.  Ο Νο 3 υποδέχεται την μπάλα, την οδηγεί λίγο  και στη συνέχεια την παραδίδει στον Νο 4. Ο Νο 3 μένει στη θέση που ήταν ο Νο 4, ο Νο 4 με τη μπάλα κατευθύνεται στη θέση εκκίνησης που ήταν ο Νο 2 και ο Νο 2 παίρνει τη θέση του Νο 3. Η άσκηση συνεχίζεται με την επόμενη 3άδα (Νο 5, Νο 6 και Νο 7) ή και την επόμενη 3η 3άδα.

Σχήμα 2
Στο παραπάνω σχήμα 2, βλέπουμε μια εξέλιξη της άσκησης, που έχουμε προσθέσει, ακόμα μία κίνηση και συγκεκριμένα το 1-2 μεταξύ του ακραίου μεσοεπιθετικού Νο 3 με τον φορ Νο 4, μετά την υποδοχή της μπάλας από την κάθετη πάσα, σαν μια παραλλαγή και μια επιπλέον κίνηση συνεργασίας των ποδοσφαιριστών μας. Η εξέλιξη και η ροή είναι ακριβώς η ίδια.

Σχήμα 3

Στο σχήμα 3 βλέπουμε την τελική μορφή της άσκησης με σουτ στην εστία. Σε αυτή τη φάση μπορούμε να επιτρέψουμε τους ποδοσφαιριστές μας, να επιλέξουν το άμεσο σουτ στην εστία, το 1-2 ή το μπάσιμο (δυείσδυση) και το τελείωμα της φάσης σε τετ-α-τετ με τον τερματοφύλακα. Η επιλογή της τελικής προσπάθειας από τον ποδοσφαιριστή, αφήνει περιθώριο πρωτοβουλίας και βάζει στο παιχνίδι και τον αιφνιδιασμό του τερματοφύλακα. Φυσικά, ο προπονητής μπορεί να ορίσει αν θέλει το πως θα τελειώσει η φάση και ανάλογα να τοποθετήσει στο χώρο την άσκηση κοντύτερα ή μακρύτερα στην εστία.
Είναι απαραίτητο, οι ποδοσφαιριστές να κάνουν κίνηση ξεμαρκαρίσματος-παραπλάνησης πριν την υποδοχή της μπάλας, ειδικά ο Νο 3 και ο Νο 4.
Με παρόμοιας μορφής και οργάνωσης ασκήσεις, μπορούμε να περάσουμε κινήσεις τακτικής και αυτοματισμούς, χωρίς περιορισμό στο ασκησιολόγιο ουσιαστικά, αφού κάθε κίνηση που επιζητούμε στο παιχνίδι, μπορεί να αποτυπωθεί και να μεταφερθεί, για όλους τους σχηματισμούς εύκολα σε ασκησιολόγιο. Ειδικά σε ερασιτεχνικές ομάδες, με τέτοιες ασκήσεις μπορούμε να περάσουμε θέματα τόσο φυσικής κατάστασης, όσο και τακτικής. Φυσικά, στη συνέχεια είναι απαραίτητη η εφαρμογή και σε αγωνιστικά παιχνίδια.
Η άσκηση μπορεί να χρησιμοποιηθεί φυσικά και σαν μια μορφή οργάνωσης για σουτ, σε μια προπόνηση ταχυδύναμης, ρυθμίζοντας την απόσταση και τις εντάσεις.
                                                                                                                    Βασίλης Παπαδάκης

Παρασκευή, 1 Οκτωβρίου 2010


1-3-4-3vs1-4-4-2: Αμυντική λειτουργία

Καθοδήγηση των μέσων και των αμυντικών μας στο  3-4-3, όταν ο αντίπαλος αγωνίζεται με 4-4-2. (Μεθοδολογία)
Ενημέρωση των ποδοσφαιριστών για τον στόχο της προπόνησης. Παρουσίαση στον πίνακα των συνηθέστερων καταστάσεων που θα συναντήσουν και τον τρόπο αντίδρασης.
 Υπενθύμιση βασικών αμυντικών αρχών
1.Καθυστέρηση (όταν έχουμε ολιγαριθμία) 2.Επικοινωνία
 
3.Συνοχή γραμμών4.Κάλυψη 5.Διάβασμα-πρόβλεψη φάσης 6.Παραλαβή-παράδοση
7.Επιστροφές χαφ 8.Πίεση στη μπάλα (όταν έχουμε υπεραριθμία)
Χρόνος 5΄.

Στη συνέχεια μπαίνουμε στο γήπεδο  και προχωράμε στην τοποθέτηση
των παικτών. Χρησιμοποιούμε τους ποδοσφαιριστές που θα παίξουν στο επόμενο παιχνίδι στις θέσεις τους. Στο παράδειγμα μας 1 τερματοφύλακα,  τους 3 αμυντικούς και τους 4 χαφ. Από τον αντίπαλο επιλέγουμε τους 2 επιθετικούς, τα 4 χαφ και τους 2 ακραίους αμυντικούς. Έτσι δημιουργούμε μια σχέση ολιγαριθμίας για την άμυνά μας 7:8. Γίνεται επίδειξη των επιθετικών κινήσεων του αντιπάλου και των αντίστοιχων αμυντικών κινήσεων από την ομάδα μας. Παιχνίδι σε αργό ρυθμό για να συντονιστούν οι κινήσεις των αμυντικών και των μέσων. Ο τερματοφύλακας συμμετέχει κανονικά προσαρμόζοντας την θέση του σε σχέση με την μπάλα.
Για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο κάντε κλικ εδώ https://acrobat.com/#d=p9xFg2TTOCc93eYotG*A*A

Πρέπει να έχετε το Acrobad  Reader για να ανοίξετε το αρχείο.
Σημ.: Ο σχηματισμός είναι ενδεικτικός, όπως και οι προβληματισμοί που θέτουμε στην άμυνά μας για λύση. Υπάρχουν πάρα πολλές διαφορετικές περιπτώσεις, που φυσικά δεν μπορούν να αναλυθούν σε μια προπόνηση ή ένα άρθρο. 

Τετάρτη, 31 Μαρτίου 2010


'Αμυνα στο μισό γήπεδο

Πολλές ομάδες επιλέγουν να αμυνθούν στο μισό γήπεδο, υιοθετώντας μια τακτική επιλογή, που αφήνει πολλούς χώρους ελεύθερους στο ''αντίπαλο μισό''. Υπάρχει κάποια σύγχυση όταν προκύπτει το θέμα της άμυνας χαμηλής πίεσης στο μισό γήπεδο. Αυτό δεν σημαίνει ότι μια ομάδα επιτρέπει στον αντίπαλό της έναν υγιεινό περίπατο στον αγωνιστικό χώρο, ούτε ότι τον αφήνει να απολαμβάνει την ελευθερία του χρόνου και χώρου.
Η άμυνα χαμηλής πίεσης ψηλά αναφέρεται απλά στην πρακτική της υποχώρησης σε έναν συγκεκριμένο χώρο του γηπέδου ( στο ''δικό'' μας μισό), όπου η ομάδα αποφασίζει να κρατήσει τη γραμμή της άμυνάς της και να συναντήσει τους αντιπάλους της.
Παίζοντας μια ομάδα στο στυλ της χαμηλής πίεσης ψηλά, επιτρέπει στους αντιπάλους της την ελευθερία να διατηρήσουν την κατοχή και την κυκλοφορία της μπάλας στο δικό τους μισό.
Εντούτοις, όταν προσπαθεί να διαπεράσει ο αντίπαλος, την αμυντική συνοχή και τις γραμμές μας, είτε με τη μπάλα είτε χωρίς τη μπάλα, η υψηλή ένταση και η πιεστική άμυνα ακολουθεί και εφαρμόζεται.Η εικόνα (α) επεξηγεί δείχνοντας την κόκκινη ομάδα που επιλέγει να ασκήσει την αμυντική της πίεση στο μισό γήπεδο. Όπως μπορεί να δει κανείς από το διάγραμμα η μπλε ομάδα έχει την ελευθερία να διατηρήσει την κατοχή της μπάλας στο μισό δικό της τομέα. Όμως οι χώροι για να περάσει η μπάλα στο αντίπαλο μισό δεν υπάρχουν και οι αντίπαλοι που κινούνται εκεί είναι μπλοκαρισμένοι. Έτσι, η πάσα γίνεται προς τα πίσω....

Εικόνα α

Μερικά από τα πλεονεκτήματα της άμυνας στο μισό γήπεδο είναι:
(1) περιορισμένοι χώροι στο μισό γήπεδο τους οποίους οι αντίπαλοι δεν μπορούν να διαπεράσουν
(2) πολλοί αμυνόμενοι ποδοσφαιριστές πίσω από τη μπάλα
(3) περιορισμένο διάστημα-κενός χώρος- μέσα πίσω από την τελική γραμμή αμυνομένων που ο αντίπαλος μπορεί να εκμεταλλευτεί
(4) εξαναγκασμός- κατεύθυνση του αντιπάλου να παίξει σε συγκεκριμένους χώρους του γηπέδου
(5) μπορεί να δημιουργήσει το βέλτιστο περιβάλλον για τις δικές μας αντεπιθέσεις.

Αντίθετα, η εικόνα (β) κατωτέρω παρουσιάζει την κόκκινη ομάδα που χάνει τη συγκεντρωμένη αμυντική στάση της. Το αποτέλεσμα είναι ότι η μπλε ομάδα έχει μεγαλύτερη ευκαιρία να διαπεράσει την συνοχή της και να δημιουργήσει κινδύνους για την εστία της.

Εικόνα β

Όπως με οποιαδήποτε άλλη τακτική απόφαση, ορισμένες εκτιμήσεις πρέπει να εξεταστούν πριν από την υιοθέτηση ενός στυλ χαμηλής πίεσης του αντιπάλου ψηλά γενικά ή κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Αυτοί περιλαμβάνουν:
Τις τεχνικές, τακτικές και φυσικές ιδιότητες ομάδων:
Πολλές φορές η κατώτερη ομάδα θα υποχωρήσει στο δικό της μισό γήπεδο για να προσπαθήσει να διατηρήσει μια υγιή αμυντική μορφή χωρίς να επιτρέψει στον αντίπαλο να περάσει πάσες πίσω από την γραμμή άμυνας. Αυτό δεν σημαίνει ότι μόνο οι κατώτερες ομάδες θα υποχωρήσουν, θα περιμένουν και θα αμυνθούν. Ακόμη και οι υψηλού επιπέδου, εξαιρετικά ταλαντούχες ομάδες επιλέγουν να υποχωρήσουν, και να περιορίσουν το χώρο τους, όταν αντιμετωπίζουν προβλήματα για να διασπάσουν μια καλά οργανωμένη άμυνα, προκαλώντας τον αντίπαλο να βγει από το χώρο άμυνάς του, να δημιουργηθούν χώροι και να χτυπήσουν τις ομάδες στην αντεπίθεση , όπως φαίνεται στην εικόνα (γ). Αυτές οι ομάδες μπορούν να έχουν πολύ κινητικούς μέσους και γρήγορους επιθετικούς, έτσι ώστε να μπορούν να δημιουργήσουν μια επιτυχημένη αντεπίθεση.
Εικόνα γ


Θερμοκρασία, υγρασία, υψόμετρο κ.λπ. :
Δεδομένου ότι η άμυνα χαμηλής πίεσης μπορεί να βοηθήσει στην εξοικονόμηση δυνάμεων, πολλές ομάδες βρίσκουν την επιτυχία με την υιοθέτηση ενός χαμηλής πίεσης στυλ όταν έχουν να κάνουν με δυσμενείς καιρικές συνθήκες (ζέστη, υγρασία). Πρέπει να επαναδιατυπωθεί ότι η άμυνα χαμηλής πίεσης δεν σημαίνει και τη χαμηλή ένταση, επιτρέποντας στον αντίπαλο να διατηρήσει την κατοχή της μπάλας για μεγάλες περιόδους, γιατί μπορεί να εξαντλήσει τους αμυντικούς παίκτες των ομάδων και φυσικά και διανοητικά.
Χρόνος στο παιχνίδι, αποτέλεσμα, σημασία του παιχνιδιού:
Οι ομάδες που προσπαθούν να προστατεύσουν ένα αποτέλεσμα με λίγο χρόνο να απομένει μπορούν να επιλέξουν άμυνα στο μισό γήπεδο, να περιμένουν τον αντίπαλο και να συγκεντρώσουν τους παίκτες τους, προκειμένου να τελειώσει το παιχνίδι. Στα «μεγάλα» παιχνίδια οι ομάδες μπορούν να υιοθετήσουν ένα χαμηλής πιέσης στυλ ψηλά για να είναι λίγο πιο συντηρητικές από φόβο μήπως βρεθούν νωρίς πίσω στο σκορ, μήπως χάσουν ή απλά για να καταλάβουν το παιχνίδι του αντιπάλου.
Εντός και εκτός έδρας:
Πολλές ομάδες που παίζουν εκτός έδρας επιλέγουν να παίξουν πιο συντηρητικά (με χαμηλή πίεση ψηλά) στην αρχή ή κατά τη διάρκεια του αγώνα. 'Ετσι, μπορούν να εκμεταλευτούν την πίεση που ''ασκεί'' η έδρα στον γηπεδούχο να βγει μπροστά και να σκοράρει, αφήνοντας κενούς χώρους.

Πέμπτη, 23 Απριλίου 2009


Αγωνιστικό παιχνίδι τακτικής 4:4(4:2+2)

Είναι συχνά δύσκολο να μπορέσουν οι ποδοσφαιριστές να κατανοήσουν και να εφαρμόσουν τακτικά θέματα, ειδικά αν οι δύο ομάδες παίζουν με διαφορετικό σχηματισμό. Στο αγωνιστικό παιχνίδι αριστερά, οι δύο ομάδες έχουν διαφορετικό ''στήσιμο'' στον αγωνιστικό χώρο και οι ποδοσφαιριστές αναγκάζονται να αμυνθούν και να επιτεθούν με διαφορετικό τρόπο.
Η μία ομάδα(άσπρη εμφάνιση) έχει και τους 4 ποδοσφαιριστές στον αγωνιστικό χώρο. Όταν έχουν τη μπάλα πρέπει να παίξουν γρήγορα για να εκμεταλευτούν την αριθμητική τους υπεροχή και με σωστή συνεργασία να δημιουργήσουν ευκαιρία για γκολ. Στην άμυνα πρεσσάρουν επίσης γρήγορα, εκμεταλευόμενοι την υπεραριθμία τους και με τέτοιο τρόπο ώστε να αναγκάσουν τον αντίπαλο να παίξει εντός του αγωνιστικού χώρου και όχι με τους εξωτερικούς παίκτες, που είναι το πλεονέκτημά του. Αντίθετα, η άλλη ομάδα(μαύρη εμφάνιση) όταν επιτίθεται, πρέπει να παίξει γρήγορα με τους εξωτερικούς παίκτες, έτσι ώστε να βάλει ένα επιπλέον παίκτη στην ανάπτυξή της. Ο ποδοσφαιριστής που είναι εκτός ορίων του γηπέδου πρέπει να οδηγήσει γρήγορα τη μπάλα και να κάνει μια σέντρα ή κατάλληλη πάσα σε ένα συμπαίκτη του ή μπορεί να μπει στον αγωνιστικό χώρο αν βρει κενό χώρο και να παίξει 1:1 για να τελειώσει τη φάση. Όταν αποφασίσει να ''πάει'' μόνος του, δεν έχει το δικαίωμα πάσας. Στην άμυνα η ομάδα αυτή προσπαθεί να μειώσει τους χώρους, συγκεντρώνεται προς την εστία της οπισθοχωρώντας και δεν ρισκάρει τη συνοχή της, καθώς έχει αριθμητικό μειονέκτημα.

Ο αγωνιστικός χώρος είναι 30μ.χ20μ. με εστίες και τερματοφύλακες, οι ομάδες 4:4 (4:2+2) ή 4:5 δηλ. μπορούμε εντός του αγωνιστικού χώρου να τους στήσουμε 4:3 (4:3+2). Φυσικά εναλλάσουμε τους ρόλους στις ομάδες και στους παίκτες ανάλογα. Το παιχνίδι είναι αρκετά πιεστικό, έτσι ανάλογα με το επίπεδο και το ρυθμό που έχει (διακοπές-οδηγίες κλπ) η εναλλαγή μπορεί να είναι ανά 2΄-4΄ή 6΄. Βέβαια έχει σημασία και η οργάνωση δηλ. παίζουν 2 ομάδες σε ένα γήπεδο και οι υπόλοιποι κάνουν ενεργητικό διάλλειμα ή παίζουν 4 ομάδες σε 2 αγωνιστικούς χώρους, οπότε ανάλογα είναι και τα σετ (επαναλήψεις).

Σάββατο, 28 Φεβρουαρίου 2009


ΟΙ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΖΩΝΗΣ

*Ομαδική Τακτική <<Ανάπτυξη ομαδικότητας>>
Ομαδική απόδοση
Όταν χάνουμε τη μπάλα=αμυντικά καθήκοντα
Αντίδραση με επιθετικό τρόπο: Δράση/αντίδραση
*Με κατοχή μπάλας=επιθετικά καθήκοντα
Ανάληψη δράσης
Ατομικές δυνατότητες
Σύστημα ζώνης ''Ομαδικότητα''
Άμυνα στη μπάλα=ένας εναντίον ενός σε σχέση με τον παίκτη που έχει τη μπάλα
Συμπαγής σχηματισμός γύρω από τον παίκτη με τη μπάλα=να αποκτήσουμε αριθμητική υπεροχή
Αγωνιστική συμπεριφορά σε σχέση με το αρχικό στήσιμο της ομάδας=να τρέξουμε μικρότερες αποστάσεις
Εσωτερική επικράτηση απέναντι στον αντίπαλο=καθολική συμμετοχή στο χτίσιμο της ομάδας
Επιτρέπεται να παίζουμε χαμηλό,μεσαίο και ψηλό παιχνίδι
Όταν χάνουμε τη μπάλα:
1.Να κρατήσουμε το κέντρο
2.Να δημιουργήσουμε ένα'' τείχος'' σαν ομάδα
-να κρατήσουμε μικρότερες αποστάσεις ανάμεσα στις γραμμές
-πάντα αμυνόμαστε από μέσα προς τα έξω
3.Να πιέζουμε σαν ομάδα
-να πιέζουμε προς τα εμπρός με βάση τη μπάλα
4.Να κινούμαστε προς τα εμπρός συνολικά
5.Οφ-σάιντ: κάλυψη λαθών

ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ


ΝΑ ΣΧΗΜΑΤΙΖΟΥΜΕ ΕΝΑ ΤΕΙΧΟΣ ΣΑΝ ΟΜΑΔΑ
Να μην υπάρχουν κενά και μεγάλες αποστάσεις


ΚΡΑΤΑΜΕ ΜΙΚΡΕΣ ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΓΡΑΜΜΕΣ
Ο αντίπαλος να μην μπορεί να περάσει από τον άξονα κάθετες πάσες στην ''πλάτη'' μας

ΠΑΝΤΑ ΝΑ ΑΜΥΝΟΜΑΣΤΕ ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΠΡΟ ΤΑ ΕΞΩ
Στο σχήμα παρακάτω υπάρχει ελεύθερος εσωτερικός διάδρομος και αυτό ειναι....λάθος

ΠΑΝΤΑ ΝΑ ΑΜΥΝΟΜΑΣΤΕ ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΠΡΟΣ ΤΑ ΕΞΩ
ΠΑΝΤΑ ΝΑ ΑΜΥΝΟΜΑΣΤΕ ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΠΡΟΣ ΤΑ ΕΞΩ
Οι αμυνόμενοι ακραίοι μας παίκτες έκλεισαν προς τα μέσα....σωστό
Στην εικόνα παρακάτω βλέπουμε τη λάθος θέση των 2 αμυντικών με το κόκκινο βέλος: ο αντίπαλος με το μαύρο βέλος μπορεί ελεύθερα να δεχθεί την μπάλα με χώρο και χρόνο να αντιδράσει. Οι παίκτες μας δεν εφαρμόζουν σωστά την αρχή της πίεσης και της μείωσης των αποστάσεων-γραμμών

Με την συντονισμένη κίνηση των 2 παικτών έχουμε ταυτόχρονα σωστό μαρκάρισμα του αντιπάλου και κλείσιμο του διαδρόμου της πάσας.

Όταν η αντίπαλη ομάδα χρησιμοποιεί 1 επιθετικό, οι υπόλοιποι αμυντικοί μας συμμετέχουν και συμπεριφέρονται όπως το σχήμα παρακάτω

Αντίστοιχα με 2 επιθετικούς από την αντίπαλη ομάδα

και με 3 επιθετικούς




Για να εφαρμοστεί σωστά το σύστημα ζώνης απαιτείται ενεργή συμμετοχή από όλους τους παίκτες, απόλυτη συγκέντρωση και στα 90 λεπτά, συνεχής επικοινωνία μεταξύ των παικτών και ποδοσφαιρική ευφυία.

Πηγή: Σεμινάριο Προπονητικής-Ηράκλειο 2007

Παρασκευή, 12 Δεκεμβρίου 2008


Αγωνιστικό Παιχνίδι Αντεπίθεσης

Η παρακάτω μορφή αγωνιστικού παιχνιδιού αφορά την εκμάθηση και τη δημιουργία συνθηκών αντεπίθεσης με μια γρήγορη κάθετη πάσα στον κενό χώρο, ανάμεσα στους αμυντικούς. Ο προπονητής εξηγεί, διορθώνει και κοουτσάρει αλλά και οι παίκτες μέσα από αυτή τη διαδικασία ανακαλύπτουν τρόπους και κινήσεις για να καταφέρουν να διασπάσουν την άμυνα και να βγούν στον κενό χώρο -στην ''πλάτη'' της- με αριθμητικό πλεονέκτημα 2:1.

Οργάνωση: Με πιατάκια δημιουργούμε το χώρο της άσκησης που είναι διαστάσεων όσο το πλάτος του γηπέδου και ύψους συνολικά 30μ.(15μ. από κάθε πλευρά της γραμμής του κέντρου του γηπέδου). Στις κάθετες γραμμές άμυνας δημιουργούμε 3 ''πόρτες'' διαστάσεων 4-5μ., από μία σε κάθε άκρη και μία στο μέσο, δηλαδή σύνολο 6 ''πόρτες''.
Κοουτσάρισμα: Διεξάγεται ένα κανονικό παιχνίδι κυκλοφορίας στο χώρο που έχουμε δημιουργήσει. Στις εστίες υπάρχουν τερματοφύλακες. Οι ποδοσφαιριστές μετά από ένα μίνιμουμ αριθμό επαφών(π.χ.10) ή μετά από χρόνο(π.χ.30''-40'') και εντολή του προπονητή προσπαθούν να περάσουν μια τελική πάσα ανάμεσα από τις ''πόρτες'' που πρέπει να έχει ήδη κινηθεί ένας συμπαίκτης τους. Η πάσα πρέπει να είναι ''συρτή''. Μόλις περάσει η τελική πάσα, ακόμα ένας επιτιθέμενος και ένας αμυνόμενος μπορούν να πάρουν μέρος στο τελείωμα της φάσης. Δημιουργείται έτσι μία σχέση 2:1 υπέρ των επιτιθέμενων, που γρήγορα προσπαθούν να συνεργαστούν για να τελειώσουν τη φάση, υπό την πίεση του αμυνόμενου. Οι επιθέσεις πρέπει να γίνονται εναλλάξ, αλλά αυτό δεν είναι δεσμευτικό, καθώς μπορεί φυσικά στο παιχνίδι η μία ομάδα να ''κλέψει'' την μπάλλα. Ο προπονητής πρέπει να τονίζει στους ποδοσφαιριστές την απαίτηση για διαρκή κίνηση και να συντονίζουν την κίνηση αυτή με την τελική πάσα και το πέρασμα από τις ''πόρτες'' του συμπαίκτη τους. Είναι σωστό και πιο αποτελεσματικό στις πόρτες που είναι στις άκρες να κινούνται ακραίοι ποδοσφαιριστές και στις πόρτες που είναι στη μέση να ''βγαίνουν'' είτε ο κεντρικός επιθετικός είτε ένας επιθετικός μέσος(κρυφός). Στο σχήμα φαίνεται η εναλλαγή στις πάσες για την κόκκινη ομάδα, η κίνηση του ποδοσφαιριστή Α στη θέση Α1 για να υποδεχτεί την μπάλα, η προώθηση του στη θέση Α2 και η συνεργασία του με τον ποδοσφαιριστή Β στη θέση Β1 για να τελειώσουν τη φάση, βάζοντας στη μέση τον αμυνόμενο C που προσπάθησε να τους ανακόψει. Η άσκηση είναι πολύ αποτελεσματική για να μάθουν οι ποδοσφαιριστές να αποφεύγουν και το οφσάιντ με άμυνες που παίζουν ψηλά και χωρίς βάθος.
Παραλλαγές: Ο αριθμός των ποδοσφαιριστών που παίρνουν μέρος στο τελείωμα της φάσης π.χ 2:2,2:3 ή ακόμα και όλοι. Ο χώρος μπορεί να δημιουργηθεί πρίν τη σέντρα και να προστεθεί έτσι η δυνατότητα της μεγάλης πάσας στην πλάτη της άμυνας με εναλλαγή των επιθέσεων μεταξύ των ομάδων ή με 2 ομάδες με διαφορετικούς ρόλους π.χ. στη μία ομάδα είναι μόνο οι αμυντικοί μας που προσπαθούν να αντιμετωπίσουν αυτή την αγωνιστική κατάσταση και στην άλλη μέσοι και επιθετικοί που προσπαθούν να δημιουργήσουν τις προυποθέσεις για να βγουν στην πλάτη της άμυνας.

Τετάρτη, 12 Νοεμβρίου 2008


Άσκηση εκμάθησης overloap

Η άσκηση που παρουσιάζεται παρακάτω αφορά την εκμάθηση της κίνησης overloap(όβερλαπ) και μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο σε ακαδημίες όσο και σε μεγαλύτερες ηλικίες και κατηγορίες προσαρμόζοντας τις αποστάσεις. Περιέχει όλα τα στοιχεία που απαιτούνται για την κίνηση, τη συνεργασία και την εφαρμογή σε αγωνιστικές συνθήκες, καθώς συνεργάζονται 3 ποδοσφαιριστές. Μπορεί κάλλιστα- και συνιστάται-να αποτελεί ένα τμήμα της προθέρμανσης .

Με 4 πιατάκια δημιουργούμε το χώρο της άσκησης(προτεινόμενες διαστάσεις για αντρική ομάδα 30μ.χ20μ.) και τοποθετούμε τους ποδοσφαιριστές(για προθέρμανση προτείνονται 8-10 παίκτες ως εξής: 2άδες ή 3άδες στις θέσεις που εκτελούν την κίνηση overloap και 2άδες στις θέσεις που κάνουν την τελική πάσα και δημιουργούν το χώρο).
Εκτέλεση: Η άσκηση ξεκινά από τον ποδοσφαιριστή π1 που πρόκειται να εκτελέσει την κίνηση overloap (στο σχήμα η πάσα 1-κόκκινο βέλος) ο οποίος πασάρει και ξεκινά την κίνησή του στην πλάτη του παίκτη που τροφοδότησε(κίτρινη γραμμή 1). Ο ποδοσφαιριστής π2 που δέχεται την πάσα παίζει με μία απέναντι του στον ποδοσφαιριστή π3 και ταυτόχρονα ξεκινά την κίνηση δημιουργίας χώρου ακολουθώντας την πορεία της πάσας του. Ο π3 με 1 επαφή βγάζει την πάσα στον κενό χώρο κίνησης του παίκτη που ξεκίνησε την άσκηση και κινείται απεναντι στη θέση που άφησε ο π2. Ο π1 υποδέχεται την μπάλα ολοκληρώνοντας την συνεργασία μορφής 1-2-3 και τροφοδοτεί τον ποδοσφαιριστή π4 που ξεκινά μια καινούρια κίνηση overloap από την άλλη πλευρά. Οι ποδοσφαιριστές στις 2άδες αλλάζουν θέση μεταξύ τους σε κάθε πάσα ενώ όσοι εκτελούν overloap μετατοπίζονται κυκλικά. Η άσκηση εκτελείται σε σταθερό ρυθμό και κάθε 3-4΄αλλάζουμε τις θέσεις των παικτών ανά 2άδες, ώστε όλοι να εκτελέσουν και κίνηση overloap και κίνηση δημιουργίας χώρου και τελική πάσα.
Κοουτσάρισμα: Τονίστε την σημασία της σωστής πάσας για να μπορέσουν να παίξουν οι ποδοσφαιριστές με 1 επαφή. Η δύναμη της μπάλας στις 2 πρώτες πάσες και η σωστή τελική πάσα στον κενό χώρο, έχουν μεγάλη σημασία. Ο ποδοσφαιριστής που ανοίγεται στον κενό χώρο πρέπει να βρει τη μπάλα μπροστά του, ώστε να μην κόψει ταχύτητα αφού αυτό ακριβώς θέλουμε να εκμεταλευτούμε. Αν η πάσα είναι πολύ δυνατή και δεν την προλάβει ή αδύναμη και αναγκαστεί να επιβραδύνει την κίνησή του, χάνουμε το πλεονέκτημα που επιδιώκουμε με αυτή την συνεργασία των ποδοσφαιριστών μας. Οι 2 πρώτες πάσες πρέπει να είναι ''καθαρές΄΄ ώστε να μπορούν οι ποδοσφαιριστές να παίξουν με 1 επαφή και να αυτοματοποιήσουν την κίνηση. Έτσι κι αλλιώς είναι μια άσκηση αυτοματισμών που οι ποδοσφαιριστές πρέπει να κατανοήσουν τόσο την σωστή εκτέλεση όσο και να πιστέψουν στη χρησιμότητά της και τη δυνατότητα που έχουν να την εκτελέσουν στο παιχνίδι. Καλό είναι μετά από ένα διάστημα εφαρμογής τέτοιου τύπου ασκήσεων, να οργανώνουμε αγωνιστικά παιχνίδια που θα έχουν σαν στόχο την εφαρμογή τους σε πραγματικές συνθήκες, επιδιώκοντας και επιβραβεύοντας αυτές τις κινήσεις π.χ. σωστή εφαρμογή αυτής της κίνησης μετρά σαν τέρμα ή τέρμα που προέρχεται μετά από συνεργασία overloap μετρά 2πλό.

Τρίτη, 28 Οκτωβρίου 2008


Προπόνηση τακτικής κεντρικού μέσου

Η άσκηση που περιγράφεται παρακάτω είνα πολύ καλή για την προπόνηση τακτικής του κεντρικού μέσου, συνδιάζοντας προπόνηση φυσικής κατάστασης με στοιχεία τακτικής για όλη την ομάδα. Ο χρόνος είναι 12΄και εναλλάσεται ο ουδέτερος ποδοσφαιριστής(μπαλαντέρ) κάθε 3΄ ή 4΄. Το αγωνιστικό αυτό παιχνίδι διεξάγεται σε καλό ρυθμό με 8-10 παίκτες ανά ομάδα.

Η άσκηση διεξάγεται στο χώρο ανάμεσα στις δύο περιοχές. Οι ποδοσφαιριστές χωρίζονται σε 2 ομάδες(στην εικόνα κίτρινοι-κόκκινοι) και ένας έξτρα ποδοσφαιριστής παίρνει θέση στον κύκλο της σέντρας. Ο ποδοσφαιριστής αυτός συνεργάζεται με την ομάδα που έχει τη κατοχή της μπάλας, φοράει διακριτικό φανελάκι διαφορετικού χρώματος(στην εικόνα πράσινο), κινείται μόνο μέσα στα όρια του κύκλου και παίζει με μία επαφή. Στον κύκλο δεν μπορεί να εισέλθει άλλος ποδοσφαιριστής. Οι 2 ομάδες απλώνονται στο χώρο γύρω από τον κύκλο της σέντρας και διεξάγεται ένα παιχνίδι κυκλοφορίας, με μόνη διαφορά πως προσπαθούν να τροφοδοτήσουν τον κεντρικό παίκτη και αυτός με μία επαφή να προωθήσει το παιχνίδι. Οι ποδοσφαιριστές μπορούν να περάσουν τη μπάλα πάνω από τον κύκλο με μεγάλη μεταβίβαση αν θέλουν(αλλαγή παιχνιδιού).
Κοουτσάρισμα: Στή θέση του κεντρικού παίκτη εναλλάσουμε ποδοσφαιριστές που χρησιμοποιούμε σαν κεντρικούς χαφ στους αγώνες είτε σε αμυντικό-οργανωτικό ρόλο(αμυντικός χαφ) είτε σε επιθετικό ρόλο(επιθετικός χαφ). Εξηγούμε στον παίκτη του κέντρου πως θέλουμε να κάνει κινήσεις στηρίγματος και να ξεμαρκάρεται συνεχώς, για να είναι δυνατή η τροφοδότησή του. Μπορεί να λειτουργεί σαν παίκτης ''τοίχος'' για μεταβίβαση 1-2 αλλά επιδιώκει και να αφήσει τη μπάλα να περάσει δίπλα του ώστε κάνοντας στροφή γύρω από τον άξονά του να αλλάξει πλευρά στο παιχνίδι. Προτρέπουμε τους υπόλοιπους ποδοσφαιριστές να τον τροφοδοτούν κυρίως συρτά και με τέτοιο τρόπο, ώστε να μπορεί να παίξει με μία επαφή. Τους ζητάμε να μοιράζουν το χώρο και από τις δύο πλευρές και να ''γεμίζουν'' το χώρο της άσκησης(να αποφεύγεται ο συνωστισμός).
Παραλλαγές: 1.Οι ποδοσφαιριστές μπορούν να παίζουν ελεύθερα ή με 2 ή 3 επαφές. 2.Ο κεντρικός παίκτης έχει δικαίωμα για 2η επαφή.

Πέμπτη, 19 Ιουνίου 2008


5Χ5 ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΤΑΚΤΙΚΕΣ

ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ 5Χ5 ΕΧΕΙ ΜΠΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΛΑ ΣΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ.ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΛΕΣ ΑΚΑΔΗΜΙΕΣ 5Χ5 ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΥ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΟΥΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΤΟΥΡΝΟΥΑ,

ΓΙ ΑΥΤΟ ΛΟΙΠΟΝ ΘΑ ΑΝΑΡΤΗΣΩ ΚΑΠΟΙΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ [ΑΠΟ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΕΣ ,ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ]ΠΟΥ ΟΠΟΙΟΣ ΘΕΛΕΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΑ ΔΟΚΙΜΑΣΕΙ.

ΣΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ [ΡΟΜΒΟΣ]1-2-1

ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΣΥΣΤΗΝΜΑ ΠΟΥ Ο ΕΝΑΣ ΚΑΝΕΙ ΤΟΝ ΡΟΛΟ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΑΜΥΝΤΙΚΟΥ ΟΙ 2 ΠΛΑΓΙΟΙ ΠΑΙΖΟΥΝ ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΚΑΙ Ο ΕΝΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΣ

ΘΕΤΙΚΑ:
1Η ΟΜΑΔΑ ΕΠΙΤΙΘΕΤΑΙ ΚΑΙ ΑΜΥΝΕΤΑΙ ΠΑΝΤΑ ΜΕ 3 ΠΑΙΚΤΕΣ .
2 ΚΑΤΑΙΓΙΣΤΙΚΟΣ ΡΥΘΜΟΣ
3 ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΣΤΙΣ ΓΡΑΜΜΕΣ

ΑΡΝΗΤΙΚΑ

1 ΚΑΤΑΠΟΝΗΣΗ ΠΑΙΚΤΩΝ ΑΦΟΥ ΑΠΑΙΤΕΙ ΠΟΛΥ ΤΡΕΞΙΜΟ
2 ΡΙΨΟΚΙΝΔΥΝΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΥΝΑ
3 ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ ΑΥΞΗΜΕΝΕΣ ΣΩΜΑΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ [ΤΑΧΥΤΗΤΑ,ΑΝΤΟΧΗ]



ΣΤΟ ΔΙΠΛΑΝΟ ΣΧΗΜΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΑ ΑΛΛΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΟ [ΤΕΤΡΑΓΩΝΟ]2-2 .
ΤΟ ΣΧΗΜΑ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΠΟΥ ΚΡΑΤΑ ΤΗΝ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΣΤΗΝ ΑΜΥΝΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ.Η ΟΜΑΔΑ ΠΑΙΖΕΙ ΑΜΥΝΑ ΖΩΝΗΣ ,2 ΠΑΙΚΤΕΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ,2 ΠΑΙΚΤΕΣ ΣΤΗΝ ΑΜΥΝΑ.

ΘΕΤΙΚΑ:
1 ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ
2 ΑΠΛΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗΤΟΥ

ΑΡΝΗΤΙΚΑ :
1 ΠΡΟΒΛΕΨΙΜΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΤΙΠΑΛΟ
2 ΑΠΑΙΤΕΙ ΑΜΥΝΤΙΚΟΥΣ ΜΕ ΑΥΞΗΜΕΝΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ.


ΣΤΟ ΔΙΠΛΑΝΟ ΣΧΗΜΑ ΦΑΙΝΕΤΑΙ Η ΔΙΑΤΑΞΗ «Υ» [1-1-2] .ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΟΜΑΔΕΣ ΠΟΥ ΘΕΛΟΝ ΝΑ ΒΑΛΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΓΚΟΛ ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΕ ΠΟΛΛΑ ΤΕΡΜΑΤΑ.
ΘΕΤΙΚΑ:ΠΟΛΛΑ ΓΚΟΛ ΣΥΝΑΠΑΣΤΙΚΟ ΘΕΑΜΑ
ΑΡΝΗΤΙΚΑ:ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΕΙΣ








Σάββατο, 17 Μαΐου 2008


ΑΜΥΝΑ ΧΩΡΟΥ(άσκηση εκμάθησης)

Με μεγάλη χαρά βλέπω ότι οι περισσότερες ομάδες- ακόμα και ερασιτεχνικών κατηγοριών-προσπαθούν να λειτουργήσουν μέ άμυνα χώρου,προσαρμοσμένη στη μπάλα.Δεν θα αναλύσω τώρα τα οφέλη ,την αναγκαιότητά της και άλλα σχετικά θέματα,αλλά θα σας παρουσιάσω μια απλή στην οργάνωσή της άσκηση εκμάθησης των βασικών αρχών της άμυνας χώρου.Υπάρχει ήδη αρκετή βιβλιογραφία και ποικιλία ασκήσεων αλλά η συγκεκριμένη είναι κατά τη γνώμη μου(προσωπική εμπειρία σε 2 διαφορετικές ομάδες) πολύ αποτελεσματικήγια όλες τις κατηγορίες,από επαγγελαματικές ομάδες μέχρι παιδικές(11χ11).Οι ποδοσφαιριστές κατανοούν γρήγορα τις βασικές αρχές,ενώ το πλεονέκτημά της είναι,πως μπορεί να τοποθετηθεί (αν θέλουμε)στο δεύτερο μισό της προθέρμανσης,δίδοντάς μας έτσι την ευκαιρία να τη δουλεύουμε συχνά,χωρίς να χάνουμε χρόνο από άλλα βασικά κομμάτια της προπόνησής μας (ειδικά στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο με το μειωμένο αριθμό προπονητικών μονάδων) στη διάρκεια του εβδομαδιαίου κύκλου προπονήσεων.Την προτείνω επίσης για ηλικίες προπαιδικού-παιδικού εφηβικού γιατί είναι εύκολα κατανοητή και εφαρμόσιμη.

Οργάνωση: Χαράζουμε με πιατάκια 3 ζώνες από την περιοχή ως το κέντρο(ανάλογα το γήπεδο μας βγαίνουν 40μ.χ10μ. ως 40μ.χ15μ.) και τοποθετούμε 3 ομάδες 4άρων παικτών,που δεν μπορούν να εισέρχονται η μία στην ζώνη της άλλης.
Διάρκεια άσκησης 3΄ για κάθε ομάδα. Όλες οι ομάδες περνάνε από τη φάση της άμυνας.
Η ομάδα που είναι στη μέση λειτουργεί κάνοντας άμυνα χώρου,με κινήσεις προσαρμοσμένες
στην θέση της μπάλας και οι άλλες δύο αφού αλλάζουν μερικές παράλληλες πάσες,προσπαθούν να περάσουν την μπάλα στην απέναντι πλευρά.Αν το καταφέρουν,οι αμυνόμενοι γυρνάνε και οργανώνονται απέναντι στους νέους επιτιθέμενους,αν οι αμυνόμενοι κερδίσουν τη μπάλα την επιστρέφουν πίσω και συνεχίζουν να αμύνονται.



Όπως βλέπουμε στο παραπάνω σχήμα,ο πδασφαιριστής που είναι κοντά στον κάτοχο της μπάλας,κάνει πιεστική άμυνα πάνω του ενώ οι άλλοι 3 αμυνόμενοι σχηματίζουν μια ευθεία(ή 2 γραμμές αν θέλει ο προπονητής)κλείνοντας τους χώρους για να μη περάσει η μπάλα ανάμεσα τους.

Στην μετατόπιση της μπάλας,η διάταξη αλλάζει ανάλογα και η αρχή είναι ο αμυνόμενος που είναι απέναντι από τον κάτοχο της μπάλας τον πιέζει,οι άλλοι σμίγουν και κλείνουν το χώρο ανάμεσα.Με άλλα λόγια πιο απλά,ένας αμυνόμενος ξεμυτίζει και οι άλλοι 3 δημιουργώντας βάθος τον καλύπτουν.
Κοουτσάρισμα: Οι αμυνόμενοι πρέπει να είναι συγκεντρωμένοι στο στόχο τους:Να μην περάσει η μπάλα ανάμεσά τους (κάθετη πάσα),να πιέζουν ο καθένας στο χώρο του και να οπισθοχωρούν γρήγορα, κλείνοντας τα κενά όταν η μπάλα αλλάζει κάτοχο.Αυτό σημαίνει ότι δεν απλώνονται στο πλάτος των 40μ. αλλά κρατάνε μικρές μεταξύ τους αποστάσεις 5-7μ.και μετατοπίζονται συγχρονισμένα.Οι επιτιθέμενοι αλλάζουν 5-6 πάσες παράλληλα και προσπαθούν με συρτές(αποκλειστικά) μεταβιβάσεις, να περάσουν τη μπάλα απέναντι.Διατηρούν το πλάτος στην επίθεση συνεχώς.Ενθαρρύνετε τους αμυνόμενους να μιλάνε και να συννενοούνται μεταξύ τους για τις κινήσεις τους.Τονίστε τη σημασία της γρήγορης αλλαγής χώρου.
Παραλλαγές: Η ασκηση μπορεί και να λειτουργήσει σε μικρότερους χώρους σε ομάδες 3:3:3 ή 2:2:2.Επίσης,σε στυλ συναγωνισμού μετρώντας τις κάθετες επιτυχημένες πάσες σε κάθε 3λεπτο.

Παρασκευή, 9 Μαΐου 2008


ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΡΟΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΜΕ ΤΕΧΝΙΚΟΤΑΚΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Όπως αναφέρεται στα περισσότερα σεμινάρια με καταξιωμένους τεχνικούς αλλά και στη σύγχρονη βιβλιογραφία,ο παραδοσιακός τρόπος προθέρμανσης ανήκει στο παρελθόν!Αντί αυτού χρησιμοποιούντα ασκήσεις χαμηλής έντασης με τεχνικοτακτικά στοιχεία,που έχουν το πλεονέκτημα πως προετοιμάζουν τους ποδοσφαιριστές ιδανικότερα και εξασκούν την τεχνική, την συνεργασία και περιέχουν στοιχεία τακτικής.Οι παρακάτω ασκήσεις τοποθετούνται στο εισαγωγικό μέρος της προπόνησης(προθέρμανση) σε συνδιασμό αρχικά με λίγο αερόβιο τρέξιμοΙ(π.χ.7΄) και διατάσεις.Το πλεονέκτημα τους πως μπορούν να χρησιμοποιηθούν και να έχουν ουσιαστικό αποτέλεσμα,τόσο στις επαγγελματικές κατηγορίες όσο και σε ερασιτεχνικές ομάδες,αλλά και στις ηλικίες παίδων,προπαίδων και κάποιες σε τζούνιορ.Η απόσταση βέβαια μπορεί και επιβάλλεται να ρυθμίζεται, ανάλογα με το επίπεδο.Μπορούμε στην ίδια προθέρμανση να τοποθετήσουμε 1 ή και 2 ασκήσεις.Παραθέτω ενδεικτικά 3 ασκήσεις,από την πραγματικά μεγάλη συλλογή που υπάρχει,ενώ ο κάθε προπονητής,μπορεί να επιλέξει ανάλογα την τακτική και το σύστημα που ακολουθεί,αλλά και πολύ περισσότερο,αν μμπει στη φιλοσοφία τους,να δημιουργήσει δικές του.



Άσκηση 1
Οι ποδοσφαιριστές χωρίζονται σε ομάδες των 4-6 ατόμων και μεταβιβάζουν την μπάλα σε μορφή τριγώνου,με πλευρά 15-20 μέτρα.Χρόνος 12' (5΄με το δεξί πόδι και 5΄με το αριστερό,με διάλειμμα 2΄διατάσεις στην αλλαγή κατεύθυνσης). Οι μεταβιβάσεις (μαύρο βέλος)είναι
συρτές ως εξής:Ο Α στον Β,ο Β στον Γ ανάμεσα από δύο κώνους(πιατάκια)που απέχουν 2 μ.μεταξύ τους,ο Γ οδηγεί και παραδίδει την μπάλα στον Δ και ούτω καθεξής.Η εναλλαγή των παικτών(κόκκινο βέλος) γίνεται αμέσως μετά την πάσα και η κατεύθυνση δεξιόστροφη ή αριστερόστροφη,στον επόμενο κώνο.Είναι επιθυμητές οι μεταβιβάσεις με μία επαφή.
Αν δημιουργήσετε 3 τρίγωνα στο επιθετικό πλάτος του γηπέδου,φροντίστε το ένα στον άξονα να έχει το πορτάκι απέναντι από την εστία(πάσα ''τρύπα''στην πλάτη της άμυνας) για φορ ή κρυφό παίκτη και τα άλλα δύο διαγώνια προς την εξωτερική πλευρά του γηπέδου(πάσα στον κενό χώρο για ακραίο επιθετικό ή χαφ).Αν είναι εφικτό χρησιμοποιείστε στα ανάλογα τρίγωνα παίκτες που παίζουν στον αγώνα σε αυτούς τους χώρους όταν επιτίθεται η ομάδα σας(ιδανική άσκηση για ανάπτυξη 4-3-3).
Κοουτσάρισμα:Δώστε συμβουλές στους παίκτες σας για την κατάλληλη δύναμη,την ακρίβεια και τον συγχρονισμό τους.Εξηγείστε τους την χρησιμότητα της άσκησης στην ροή του πραγματικού παιχνιδιού και στην συμβολή της στην βελτίωση των ατομικών τους δεξιοτήτων.Αναπτύξτε τα τεχνικοτακτικά στοιχεία που περιέχει:πάσα,υποδοχή,οδήγημα,συνδιασμός 1-2-3,κίνηση στον κενό χώρο).


Άσκηση 2

Οι ποδοσφαιριστές χωρίζονται σε ομάδες των 5-8 ατόμων και μεταβιβάζουν την μπάλα σε μορφή ρόμβου 30μ.Χ20μ.Χρόνος 12' (5΄με το δεξί πόδι και 5΄με το αριστερό,με διάλειμμα 2΄διατάσεις στην αλλαγή κατεύθυνσης). Οι μεταβιβάσεις(μαύρο βέλος)έχουν τη μορφή μιας μικρής και μιας μεγαλύτερης και ακολουθούν την αρίθμηση που φαίνεται στο σχήμα 1 ως 8 και πάλι από την αρχή.Οι ποδοσφαιριστές ακολουθούν(κόκκινο βέλος) την δεξιόστοφη ή αριστερόστροφη αναλλάγή θέσεων στον επόμενο κώνο.Άσκηση που βελτιώνει την μικρή -μεσαία μεταβίβαση,την αλλαγή πλευράς και θέσης των παικτών,την κυκλοφορία της μπάλας,τον συγχρονισμό των κινήσεων,την πάσα και την τεχνική των παικτών. Κοουτσάρισμα:Δώστε συμβουλές στους παίκτες σας για την κατάλληλη δύναμη,την ακρίβεια και τον συγχρονισμό τους.Εξηγείστε τους την χρησιμότητα της άσκησης στην ροή του πραγματικού παιχνιδιού και στην συμβολή της στην βελτίωση των ατομικών τους δεξιοτήτων.Αναπτύξτε τα τεχνικοτακτικά στοιχεία που περιέχει:πάσα μικρή-μεσαία,υποδοχή,συνδιασμός 1-2-3,κίνηση στον χώρο).

Άσκηση 3


Πολύ καλή άσκηση για την αρχή της προπόνησης,καθώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί και χωρίς αερόβιο τρέξιμο(μόνο διατάσεις).Εξαιρετική για ακαδημίες ποδοσφαίρου.Εκτελείτε σε μήκος 30μ.-40μ.ως εξής:οι ποδοσφαιριστές χωρίζονται σε ομάδες των 9(ιδανικό)-12 ατόμων .)Οι ποδοσφαιριστές στέκονται σε σχηματισμό Π1,Π2 κλπ με μια μπάλα ο καθένας και 3 που λειτουργούν ως παίκτες ''τοίχοι''για το 1-2,στο σχήμα οι Α,Β,Γ.Ο Π1 ξεκινάει με πάσα στον Α,ο Α πασάρει στον Π1 στον κενό χώρο, ο Π1 πασάρει στον Β,ο Β στον Π1 στον κενό χώρο,οπ1 στον Γ,ο Γ στον Π1 στον κενό χώρο,που υποδέχεται την μπάλα και την οδηγεί,πραγνματοποιώντας και ένα σλάλομ τεχνικής(προαιρετικό)πριν φτάσει στη αφετηρία και αρχίσει ξανά.Οι Α,Β,Γ πριν από κάθε πάσα,πραγματοποιούν κίνηση ξεμαρκαρίσματος(βλ.σχήμα).Οι ποδοσφαιριστές κάθε 3΄αλλάζουν ρόλους,για να περάσουν όλοι από τα 2 στάδια.
Κοουτσάρισμα:Δώστε συμβουλές στους παίκτες σας για την κατάλληλη δύναμη,την ακρίβεια και τον συγχρονισμό τους.Εξηγείστε τους την χρησιμότητα της άσκησης στην ροή του πραγματικού παιχνιδιού και στην συμβολή της στην βελτίωση των ατομικών τους δεξιοτήτων.Αναπτύξτε τα τεχνικοτακτικά στοιχεία που περιέχει:πάσα,υποδοχή,οδήγημα,συνδιασμός 1-2,κίνηση στον κενό χώρο,ξεμαρκάρισμα).