Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2013

Αγωνιστικό παιχνίδι 4+2 εναντίον 4+2 (εκμετάλευση και συνεργασία μέσων και επιθετικών στο 1-4-4-2)

Η ανάρτηση αφορά ένα αγωνιστικό παιχνίδι τακτικής, εστιάζοντας στην συνεργασία των μέσων και των επιθετικών, στο 1-4-4-2. Τα τακτικά στοιχεία που προσπαθούμε να δώσουμε έμφαση και να βελτιώσουμε, είναι η κάθετη ή διαγώνια πάσα από τους μέσους προς τους 2 επιθετικούς και η πίσω πάσα από τους επιθετικούς προς τους μέσους. Για το λόγο αυτό έχουμε δημιουργήσει με κώνους 3 πόρτες 2 μ. όπως φαίνεται στο σχήμα 1, μέσα από τις οποίες όταν η μπάλα περάσει από τον μέσο προς τον επιθετικό (κάθετη ή διαγώνια πάσα), ή από τον επιθετικό προς τον μέσο (πίσω πάσα) έχουμε 1 βαθμό για την επιτιθέμενη ομάδα. Φυσικά, στην εξέλιξη του παιχνιδιού έχουμε μια ολοκληρωμένη επιθετική και αμυντική λειτουργία και για τις 2 ομάδες. Η ομάδα που επιτίθεται, προσπαθεί να συνδυαστεί και να πετύχει κανονικό τέρμα στην εστία και η αμυνόμενη ομάδα, να αποκόψει τις πάσες προς τα φορ, να αποτρέψει τα σουτ στην εστία και βέβαια να ''κλέψει'' τη μπάλα και να πετύχει τέρμα σε μία από τις 3 μικρές εστίες στο κέντρο του γηπέδου.
 Σχήμα 1
Στο σχήμα 2 βλέπουμε μια επιτυχημένη συνεργασία από τον αριστερό μέσο με τον ένα επιθετικό (διαγώνια πάσα) μέσα από την ΄΄πόρτα΄΄. Η επιτιθέμενη ομάδα παίρνει 1 βαθμό.
 Σχήμα 2
Στο σχήμα 3 ο επιθετικός καταφέρνει να δώσει μια πίσω πάσα, μέσα από ''πόρτα'' σε ένα από τους 2 κεντρικούς μέσους. Η ομάδα που επιτίθεται παίρνει 1 βαθμό.
 Σχήμα 3

Στο σχήμα 4 η επιτιθέμενη ομάδα ολοκληρώνει μαι επίθεση με σέντρα στην περιοχή. Αν σκοράρει παίρνει ένα βαθμό.

 Σχήμα 4
Στο σχήμα 5 η αμυνόμενη ομάδα, πραγματοποιεί μια επιτυχημένη άμυνα, ''κλέβει'' την μπάλα και πετυχαίνει τέρμα σε μία από τις 3 μικρές εστίες.

Σχήμα 5
Κοουτσάρισμα: Δώστε έμφαση στην σωστή και συνδυασμένη κίνηση των 2 επιθετικών για να βρεθούν σε θέση να δεχτούν μια πάσα από τους μέσους (ξεμαρκάρισμα-ανάποδη κίνηση-αλλαγή θέσεων). Τονίστε στους 4 μέσους να έχουν υπομονή μέχρι να βρεθεί η κατάλληλη στιγμή για κάθετη ή διαγώνια πάσα. Τονίστε τους τη σημασία να υποστηρίξουν την ''πίσω'' πάσα, έχοντας κατάλληλη τοποθέτηση (κίνηση-ξεμαρκάρισμα). Τονίστε στους αμυνόμενους την σωστή τοποθέτηση για να κλείσουν τις κάθετες και τις διαγώνιες πάσες στους επιθετικούς. Τη σημασία που πρέπει να δώσουν οι 2 κεντρικοί αμυντικοί μέσοι για να αποκόψουν την ''πίσω΄΄ πάσα.
Παραλλαγές: 1. Το γκολ (βαθμός) μέσα από τα κωνάκια μετράει μόνο αν συνδυαστεί μια κάθετη ή διαγώνια, με μια πίσω πάσα. 2. Το γκολ στην κανονική εστία μετράει διπλό. 3. Αν οι αμυνόμενοι περάσουν πάσα, μέσα από τα κωνάκια παίρνουν βαθμό (έμφαση στην γρήγορη αμυντική αντίδραση των επιτιθέμενων-transition). 4. Παιχνίδι 8 εναντίον 8, προσθέτοντας 2 ακραίους μέσους στην αμυνόμενη ομάδα και 2 ακραία μπακ στην επιτιθέμενη και μεγαλώνοντας το γήπεδο μέχρι 10 μ. μετά το κέντρο.
Σημ.:Ο χώρος του παιχνιδιού είναι το μισό γήπεδο και ο χρόνος 2 έως 4 αγωνιστικά παιχνίδια των 6΄ (εξαρτάται από τον κύριο στόχο της προπόνησης). Αν το παιχνίδι είναι 8 ενατίον 8 μπορούμε να πάμε σε 8΄-10΄ ανά παιχνίδι.
Βασίλης Παπαδάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια: